Stöpa ljus

Att stöpa ljus är inte så lätt. Därför tar man onödiga risker när man smälter gamla stumpar och stöper ljus av. Vill man vara säker på att ljusen ska bli bra så ska man köpa ny stöpmassa. En bra stöpmassa bör innehålla 30 procent stearin och 70 procent paraffin. Det går inte att stöpa ljus av enbart stearin. Sådana ljus måste gjutas.

Om ljusen blir krokiga eller om det bildas sprickor längs med hela ljuset, har stöpmassan förmodligen varit fel sammansatt eller också har temperaturen varit för låg under stöpningen. Det kan finnas många orsaker till att ljus rinner. Tjocka ljus rinner lättare än smala. Ofta kan förklaringen vara att Ijuset är olämpligt placerat, det står i drag i ett fönster eller intill ett element. Det kan också bero på ljusets kvalitet. Stearinljus rinner mindre än paraffmljus, eftersom stearin ha en bestämd smältpunkt.

Det är inte bra att tända ett ljus flera gånger, det är bättre att lita dem brinna ut. Bränner man ett paraffinljus och sedan släcker det och tänder igen – då rinner det nästan säkert. Mörka ljus rinner lättare än ljusa.

Färdigköpta vekar är bäst
Vekar och pinnar att fästa vekarna vid finns att köpa i fackhandel. De färdigköpta vekarna är impregnerade så att de brinner bättre.Man ska ocksl se till att de är flätade. En flätad veke böjer sig i krok när den brinner. Det gör att ljuset inte rinner så lätt. Man får inte välja för grov veke till ljuset. Då kommer det att brinna med stor, sotande låga. Undvik att klippa vekarna. Blir veken för kort så orkar inte lågan bränna upp den smälta massan. Och så rinner ljuset.

Stöp i jämn takt
Sedan är det dags för den egentliga stöpningen, som görs lugnt och i jämn takt. Håller man vekarna nere för länge smälter de redan doppade lagren i det varma vattnet. För att kunna doppa oavbrutet behövs ca 25 pinnar med vekar i omlopp. De färdiga ljusen skärs av nedtill och vekarna klipps av till lagom längd.

1. Smält i vattenbad
Stearin och paraffin, ljusstumpar och färdig ljusmassa, allt miste smältas i vattenbad. Aldrig i kastrull direkt på spisen! Egen blandning bör värmas upp till 57-60°. Färdig ljusmassa kan enligt fabrikanten värmas till 70°.

2. Varmt vatten till stöpkärlet
Vatmet till stöpkärlet värms i en stor kittel för sig. Passa noga så att temperaturen hamnar på 70°, inte mera.

3. Först vatten i stöpkärlet
När vattnet fått den rätta temperaturen på 70° häller man det i stöpkärlet. Som skall stå på golvet med tidningar under.

4. Ljusmassan flyter ovanpå
Ljusmassan med sin drygt tio grader lägre temperatur hälls sedan försiktigt i kärlet. Välj om möjligt ett högt kärl så att ljusen kan bli långa.

5. Inget vatten på torra vekar!
Vekarna får i första vändan inte komma ner i vattnet. De läggs vågrätt i kärlet och får suga åt sig ljusmassa så att de blir helt genomdränkta. Är det svårt att hålla rätt värme i stöpkärlet kan det få stå i vattenbad, som kan fyllas på med varmt vatten efter hand.

6. Stöpkärl i genomskärning
Det varma vattnt bör stå långt upp mot kanten så att utrymme finns för långa ljus. Ovanpå vattnet flyter den lättare ljusmassan. Pinnen med vekarna doppas ner och dras upp igen i ett lugnt och jämnt tempo.